Beograd više nije generator spoljnotrgovinskog deficita

Bez autora
Nov 18 2012

Na sednici Saveta za privredu i poljoprivredu Skupštine grada Beograda, održanoj 15. novembra 2012. godine u Privrednoj komori Beograda, razmatran je Izveštaj o stanju u privredi Beograda. BDP beleži pad i u Srbiji i u Beogradu.Industrijska proizvodnja u Beogradu u septembru beleži pad od 3,8 posto, od čega rudarstvo beleži pad od 10 posto, proizvodnja električne energije 8,3 posto, dok proizvodnja i prerada metala beleži pad čak za 73 posto.

Beograd više nije generator spoljnotrgovinskog deficitaNa sednici Saveta za privredu i poljoprivredu Skupštine grada Beograda, održanoj 15. novembra 2012. godine u Privrednoj komori Beograda, razmatran je Izveštaj o stanju u privredi Beograda.

Prema rečima Aleksandra Miloševića, gradskog sekretara za privredu BDP beleži pad i u Srbiji i u Beogradu.

Industrijska proizvodnja u Beogradu u septembru beleži pad od 3,8 posto, od čega rudarstvo beleži pad od 10 posto, proizvodnja električne energije 8,3 posto, dok proizvodnja i prerada metala beleži pad čak za 73 posto.

Na teritoriji Beograda zarada u bruto iznosu nominalno iznosi između 65.000–70.000 dinara, iako realno stanje zarada pokazuje pad od 7,2 posto u odnosu na 2011 godinu. Ohrabruje činjenica da Beograd više nije glavni generator spoljnotrgovinskog deficita, jer je u prvih deset meseci 2012 godine, zabeležen izvoz roba i usluga u vrednosti od 4,8 milijardi evra, dok je u istom periodu uvoz iznosio 3,9 milijardi evra, što pokazuje suficit i pozitivan trend u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Na teritoriji Beograda tokom 2012 godine poslovalo je 46.000 aktivnih privrednih društava, od čega je 17.000 iz sektora trgovine, 5700 iz prerađivačke industrije, 6.900 iz naučnoistraživačke i inovativne delatnosti itd. Sekretarijat za privredu Grada je od 2009. godine davao subvencije za mala preduzeća i preduzetnike u iznosu od 45 miliona dinara i ta sredstva je iskoristio 221 privredni subjekat.

U periodu 2009-2011. za podsticanje zapošljavanja izdvojeno je 24,85 miliona dinara. Dato je i 44 miliona dinara subvencija preduzetnicima za nabavku mašina i opreme do 70 posto vrednosti mašina i opreme.

Planirane su i subvencije za nastup privrednika na sajmovima, izložbama i drugim manifestacijama na teritoriji Beograda. Oko 6.000 hektara na teritoriji Beograda predviđeno je za privredne zone i konkretne investicione projekte. U tom pravcu infrastrukturno je opremljeno 20 lokacija za potencijalne investitore, a Beograd zahvaljujući dobroj saobraćajnoj infrastrukturi ima potencijal da se razvija u svim pravcima.

Direktor Turističke organizacije Beograda (TOB) Dejan Veselinov je istakao da je Beograd među prvih 20 gradova koji u oblasti turizma beleži rast od 5 posto. U prvih devet meseci 2012 povećan je za 8 posto broj stranih gostiju, za 7 posto povećan je broj noćenja, a rast beleži i broj domaćih gostiju.

Na osnovu ankete 1.000 turista koji tokom boravka u Beogradu prosečno potroše 600 evra, Beograd godišnje ostvari prihod između 400–500 miliona evra, što znači da Beograd generiše više od 50 posto ukupnog turističkog prihoda Srbije.

TOB kroz održavanje brojnih kulturnih i sportskih manifestacija promoviše potencijale Beograda. Samo za vreme održavanja Evropskog prvenstva u rukometu Beograd je zabeležio rast posete gostiju za 43 posto. U saradnji sa lokalnom samoupravom u svakoj od beogradskih opština, trebalo bi da bude definisano 10 top destinacija na čijoj bi promociji trebalo raditi i iskoristiti mogućnosti i potencijale Grada u oblasti kongresnog, nautičkog, zdravstvenog, agro turizma i svih drugih vidova turističke ponude.

Sekretari udruženja Privredne komore Beograda i članovi Saveta za privredu i poljoprivredu su u svom domenu, ukazali na najaktuelnije probleme i predložili mere za unapređenje privredne aktivnosti u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik